Svenska English

O.P. Anderson öppnar destilleri i Sundsvall, i samarbete med Unimedic

Postat 2017/05/02

Den 4 maj, åtta år efter det att Vin & Sprit lämnade sina lokaler i staden, kommer Sundsvall åter igen att kunna stoltsera med ett alldeles eget destilleri. Då öppnar nämligen helt nybyggda O.P. Anderson Distillery upp sin verksamhet i Matfors, i nära samarbete med Unimedic.

Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

Den nya anläggningen kommer att drivas i ett samarbete mellan Finska Altia, och Unimedic, och är belägen i anslutning till Unimedics fabrik i Matfors. Här kommer i fortsättningen all kryddestillation, kryddextraktion och blandning av de klassiska svenska akvaviterna utföras, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark. Dessutom kommer de färdiga destillaten även att lagras här.

Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut finns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak. Dessutom han man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning.

Unimedic har lång erfarenhet och expertis inom tillverkning, utveckling, distribution, försäljning och marknadsföring av läkemedel och medicintekniska produkter. Företaget grundades 1992 och är baserat i Matfors och Solna.

Altia är ett marknadsledande vin- och spritföretag som jobbar med högkvalitativa varumärken i Norden och i de baltiska länderna. Altia producerar, marknadsför, säljer, importerar och exporterar alkoholhaltiga drycker.

 

Länk till pressbilder: http://bit.ly/2oPsDAy

 

Ytterligare information:
Staffan Nordensson, COO CDMO
Unimedic
M +46 (0)70 663 44 42
P + 46 (0)60 553 209
staffan.nordensson@unimedic.se

Åsa Strömberg Eng, Senior Brand
Manager, Altia Sweden
M +46 (0)730 631 953
P +46 (0)8 598 110 00
asa.stromberg.eng@altiacorporation.com